Scroll to top
© 2019 Alfafüggöny. Minden jog fenntartva.
Megosztás

Roló? Pliszé? De milyen színben?

pliszéfüggöny

Akár rolót választ, akár a pliszéfüggöny nyeri el tetszését, a funkciót illetően tökéletes lesz az árnyékoló, de ne feledje, hogy a külcsín sem kevésbé fontos!

A beltéri árnyékolók kettős feladatot látnak el, egyfelől óvják otthonunkat az erős fénnyel és kíváncsi tekintetekkel szemben, másfelől teljessé teszik az enteriőrt. Bár kétségkívül az előbbire fektetünk nagyobb hangsúlyt a választásnál, a látvánnyal is érdemes egy kicsit foglalkozni, hiszen stílusosabbá tehetjük a lakást és játszhatunk az arányokkal is. Nézzük, hogy milyen árnyékolók hódítanak napjainkban és merüljünk el a színek, minták rejtelmeiben!

2 árnyékoló, amivel lehetetlen mellélőni

Ha a modern árnyékolástechnika a téma, a LEHA termékkínálatából bármit kiemelhetnénk, mi most mégis két típusra szeretnénk irányítani a figyelmet:

A roló igazi klasszikus, egy olyan árnyékoló, ami egyszerűségével lopta be magát az otthonainkba, és a mai napig toplistás. Jó választás egyetlen, kisebb ablakhoz, de teljes üvegfrontokhoz is, minden lakberendezési irányzathoz passzol, ráadásul választhatjuk fényáteresztő és sötétítő verzióban is. Az örök kedvenc roló tökéletesen beleillik a XXI. század emberének életébe, hiszen okos rendszerbe integrálva is a miénk lehet, az így nyert programozhatóság pedig a kényelem netovábbja.

pliszéfüggöny

A pliszéfüggöny szintén sokoldalú társ, ha árnyékolásról van szó, azonban alapvető funkcióján túl ez a típus remek hő- és hangszigetelő is. Télen kevésbé szökik a meleg, nyáron sokáig kellemesen hűvös marad a lakás, így a pliszé egyszerre kedvez a komfortérzetünknek és a pénztárcánknak. Variálhatjuk, hogy épp mennyi fényt engedünk be és játszhatunk azzal is, hogy melyik irányból mozgatjuk az árnyékolót, a redőkbe hajtogatott anyag különleges látványa pedig már csak hab a tortán.

Az árnyékolók, mint dekorációs elemek

pliszéfüggöny

Ha megvan az igazi, döntenünk kell az árnyékoló megjelenéséről is, és bár az ízlést nem lehet figyelmen kívül hagyni, érdemes egy lépést hátrálni és távolabbról megvizsgálni a kérdést. Mivel méreténél fogva karakteres dekorációs elemről van szó, meg kell határoznunk, hogy a többi berendezési elemmel összhangba hozzuk vagy épp ellenkezőleg; izgalmas kontrasztot alkotunk.

Egy erőteljesebb szín akkor mutat jól, ha az visszaköszön még valamilyen formában a helyiségben, például a szőnyegen vagy akár a díszpárnákon. Nem érdemes túl sok színt használni, a lényeg a harmónián van, egy roló vagy egy pliszéfüggöny is akkor mutat jól, ha az minden részletében passzol a megálmodott koncepcióba.

Ha szép a kilátás, hagyjuk azt érvényesülni, de ha inkább befelé szeretnénk irányítani a figyelmet, célszerű igazán markáns megjelenésű árnyékolót választani. Ami még fontos, hogy mennyi fény éri az ablakot, hiszen míg a sötétebb helyiségben a meleg árnyalatok mutatnak jól, addig naposabb szobákban bátran használhatunk hideg színeket is.

Játék az arányokkal? Miért is ne?

Az árnyékolókkal nem csak hangulatot teremthetünk, a színek és minták okos kombinálásával optikailag megváltoztathatjuk az arányokat is, így barátságosabb miliőt varázsolhatunk. Íme néhány tipp, ha nem vagyunk megelégedve a helyiség méreteivel:

  • Nagy belmagasságú otthonokba a vízszintes mintázatú árnyékolók közül érdemes választani.
  • Ugyanez fordítva is érvényesül; a függőleges csíkozás magasabbnak láttatja a helyiségeket.
  • Szűkösebb szobákba a térnövelő színek és az apró mintás rolók, pliszéfüggönyök ajánlottak.
  • A térszűkítő színek, kontrasztos textúrák, feltűnő minták a tágas helyiségek legjobb barátai.

Mindezek alapján jól látható, hogy az árnyékolók kiválasztását alaposan meg kell fontolni, ám ha Ön is a LEHA termékekre szavaz, a megvalósításnak csak a fantázia szabhat határt. Fedezze fel a rolók és pliszék varázslatos kínálatát, és ossza meg velünk elképzeléseit!

Ajánló