Scroll to top
© 2019 Alfafüggöny. Minden jog fenntartva.
Megosztás

Reluxa, a fényjáték nagymestere

reluxa

A fényszabályozás nem egyenlő az elsötétítéssel, arra ott van a redőny. A finomabb fényjáték megteremtésében a reluxa a profi eszköz.

Reluxát választani és használni egyet jelent azzal, hogy nem kizárjuk a fényt vagy beengedjük, hanem finomítjuk, puhítjuk, élesítjük és tompítjuk. Munkához ideális fényviszonyokat, meghitt beszélgetésekhez intim hangulatot vagy pedig egy kis délutáni, nyári sziesztához kellemesebb hőmérsékletet tudunk teremteni a lamellák, az árnyékoló mozgatásával.

Már az ókorban is reluxa volt a módi!

A reluxa nem új keletű árnyékoló, mert már az ókorban is használták az elődjét. Az ókori Rómában, egészen pontosan a Colosseumban alkották meg azt az árnyékolót, amiből később a ma ismert reluxa nyerte el a végleges formáját. A reluxa elődje a Római Birodalomból egészen a 19. századi Párizsig jutott, mire olyan formát kapott, amilyen a mostani ablakainkon is látható.

A zsinórokkal összefűzött és mozgatható, egymás fölé rögzített lapokból álló árnyékoló előállítására ebben az időben alapították meg az első reluxa gyárat is. A gyár viszont nem Franciaországban, hanem a németországi Hamburgban nyitotta meg kapuit. A németeknek köszönhetjük azt is, hogy a reluxát tovább fejlesztették és elkészítették belőle a redőnyt, illetve annak első változatát.

Reluxa, az örök klasszikus a fényszabályozásban

De kanyarodjunk vissza a jelenlegi szövegünk tárgyához és főszereplőjéhez vagyis a reluxához! A klasszikus reluxa nem csupán alapanyagában tér el egy kicsit a modernebb fényszabályozóktól, de a rögzítésében is. Korábban a legtöbb reluxát ugyanis két ablak közé szerelték fel. Az üveg mögötti helyzet több előnyt is tartogat az üvegen kívüli szereléssel szemben. A reluxa így védve van a porosodástól, nehezebben sérül meg, viszont bukó ablakhoz is ideális, arról nem is beszélve, hogy jobb hőszigetelést és árnyékolást is meg lehet vele valósítani.

klasszikus reluxa

Az alap reluxa anyagát pvc lapok alkották, ám ezt mára felváltotta az erősebb alumínium és a természetes fa. A klasszikus modell megbízható, de a reluxa ennél jóval sokoldalúbb árnyékoló is lehet. Dekorál, véd, fényjátékhoz praktikus eszköz is egyben.

fa reluxa

Fa reluxákkal igazi mediterrán hangulatot teremthet

A fa reluxa képviseli ennek a beltéri árnyékoló típusnak talán a leghangulatosabb változatát. Szívesen választják az ablakaikra azok, akik szeretnének egy kis melegséget csempészni az otthonukba vagy csak stílusos kiegészítőnek szánják. A fa lamellák a mediterrán építészeti stílust idézik, csodásan passzolnak a meleg földszínekhez, a kovácsoltvas részletekhez vagy a nyers téglafalakhoz is.

A fából készült lamellákat eredetileg erős és minőségi egzotikus fából gyártják, amiket nem felejtenek el speciális előkészítő és felületkezelő eljárásoknak alávetni. A fa lapok és a fából gyártott reluxa kicsit nagyobb helyet igényel, ezt figyelembe kell venni a tervezésnél. A fa reluxa mellett szól, hogy egyszerűen motorizálható ez az árnyékoló, mert a karnis mérete éppen ideális egy ilyen jellegű korszerűsítéshez. Ennek köszönhetően az árnyékoló egyszerre dekoratív és felhasználóbarát is.

A modern fa árnyékoló beltérbe kiválóan illik, még takarítani sem kell, úgy igazán. Elegendő mikroszálas törlőkendővel időnként megszabadítani a lerakódott porrétegtől. Egyébként évekig megtartja esztétikus külsejét, eredeti állapotát, ha jól bánnak vele és nem rángatják, cibálják mozgatás közben.

Az időtálló alumínium vagy a látványos fa reluxa árnyékoló nyerte el a tetszését? Tőlünk bármelyiket be tudja szerezni, kiváló tulajdonságokkal!

Ajánló